Historisk

Arrangementer

Juni 18.

Roskilde - Magt og Mennesker

event-img

Dato: Lør. d. 7. oktober 2017 til tor. d. 31. januar 2019, I museet åbningstid.
Pris: Entré: 45. kr. Børn og unge under 18 år gratis
Lokation: Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3

Træd ind i fortællingen om Roskilde. Byen, der engang var en af de mest magtfulde i Nordeuropa! Følg sporene fra fortiden og kom tæt på mennesker, rigdom og tro. Det er historien om en usædvanlig by, der har sat sit aftryk på det Danmark, vi kender i dag.

Roskildes dramatiske fortælling foldes ud i en sanselig oplevelse, hvor lys, lyd og rum understøtter fortællingen og slår skiftende stemninger an hele vejen gennem den store udstilling. Som gæst suges du ind i oplevelsen af fortidens stemninger og fortællinger hvor du fysisk mærker kirkens magt og fornemmer byens forløb af snævre gader på egen krop.

Nordeuropæisk metropol

Middelalderens Roskilde var styrtende rig - med bispesæde, fem klostre, 13 sognekirker og omtrent 200 højtuddannede kirkefolk. Det var et magtcentrum og en driftig by med tilrejsende fra nær og fjern samt en livlig import af kvalitetsvarer, lige fra vokslys til byggematerialer - en nordeuropæisk metropol, et åndeligt brændpunkt for tidens højeste dannelse og viden.

En by af ringhed og lidenhed

264 år senere ser billedet af Roskilde anderledes ud: "Men af denne storhed er nu knap nok skyggen tilbage, idet byen er sunket ned til en endog særlig grad af ringhed og lidenhed, så at fortidens storslåede glans og pragt nu er skrumpet sammen til nogle korte stræder og gyder." skriver korttegneren Peder H. Resen, og hans kort fra 1677 gengiver et Roskilde, der ikke længere kan fylde sine egne rammer ud. Store arealer, som før var bebyggede, står nu tomme hen. Samtidig er København løbet med bispesæde, universitet, møntproduktion og en stor del af det handelsliv, som Roskilde tidligere var så rigt på. Roskilde har tabt stort set alt.

Aftryk i dag

I dag er Roskilde en købstad tæt på hovedstaden. Men det er også en by, som har en helt enestående position i historien, og som på mange måder har formet det Danmark, vi kender i dag. Tværs gennem århundreder, uagtet nedgang og forfald, trækker middelalderens storhedstid sine spor, helt op til i dag. Roskilde-freden, Stænderforsamlingerne, den første jernbanestrækning og nutidens Roskilde-festival understøtter fortællingen om en by, som fortsat sætter sit præg på Danmarkshistorien.

Udstillingen "Roskilde - Magt og Mennesker" er Roskilde Museums nye, faste udstilling. Sammen med museets børne- og specialudstilling, der åbnede i sommeren 2017, tilbyder Roskilde Museum mere end 1600 m2 historiske oplevelser.