Blandet/Ukendt

Arrangementer

April 24.

Bjerget synger. Lydmaler Knud Viktor og hans verden

event-img

Dato: Fre. d. 18. januar til søn. d. 28. april 2019, kl. 12.
Pris: Entré: 50 kr.
Lokation: Museet for Samtidskunst, Stændertorvet 3 D

Ring til jordkloden, lyt til musikalske græshopper, kravl ind i en uglehule eller sid på et lavendel-duftende bjerg med et glas naturvin. Museet for Samtidskunst præsenterer værker af den danske kunstner Knud Viktor, som ikke før er blevet vist i Danmark.

I Provence følger cikadernes lyd lysets bevægelser. Det opdagede kunstner Knud Viktor da han i 1960'erne flyttede til Luberon-bjergene. Knud Viktor var egentligt taget til Frankrig som kunstmaler, men naturens lyde kaldte på hans opmærksomhed, og i stedet begyndte han at afbilde sin omverden i lyd.

»Det har vist sig, at mit arbejde i virkeligheden har sat gang i mange ting; det rører ved noget universelt, som jeg synes jeg har pligt til at at meddele andre. Det er en pligt, som jeg føler som jordborger. Ikke som menneskeborger, men som jordborger. Måske lyder det prætentiøst, men det er et spørgsmål om de kommende generationer.« Kunstner, Knud Viktor

DIALOG MED NATUREN
I Knud Viktors værker forstørres naturens mindste lyde op. Græshopper, ugleunger, boblende naturvin og snorkende kaniner bliver mødt i øre- og øjenhøjde. Knud Viktor kravlede dybt ind i landskabet for at indfange naturens ellers usynlige og uhørlige liv. Med sine optagelser komponerede han fascinerende og billedskabende lydværker, hvor lytteren får lov at låne hans ører og hans kærlighed til naturen.

ØKO-LYDKUNST
Den økologiske krise blev hørbar for Knud Viktor, og hans arbejde var på mange måder et forsøg på at etablere eller genetablere en empatisk og forpligtende forbindelse til naturen. Hans lydkunst gør, at man lever sig ind i andre arters eksistenser og hans kunst rummer derfor vigtige budskaber om de globale klimaproblemer verden står over i dag.

LP-udgivelse
Sammen med Institut for Dansk Lydarkæologi udgiver Museet for Samtidskunst en LP med Knud Viktor. LP'en har titlen Les Éphémères og her kan du blandt andet høre fårekyllinger, boblende vin og lyden af fuglestemmer. LP'en er en del af udstillingen Bjerget synger. Den koster 150 kr. og kan købes i butikken på Museet for Samtidskunst.

Naturvin
Publikum kan nyde et glas naturvin, mens de går rundt i udstillingen. Knud Viktor producerede selv naturvin og derfor har museet indgået et samarbejde med Rosforth & Rosforth - forhandlere af naturvin