Foredrag

Arrangementer

Maj 16.

Kulturrækken

event-img

Dato: Onsdag den 21. oktober 2020 til onsdag den 12. maj 2021, kl. 15-17.
Pris: Entré: 935 kr
Lokation: Byens hus, Stændertorvet 1

V/ Se Holdbeskrivelsen.

Glemte Danmarks historier - Reform af livet · Onsdag d. 21.10.20 · kl. 15.00
Daniel Henschen, Ph.d. i historie, forsker og forfatter

Vegetarisme. Dyrkelse af den nøgne krop. Østlige religioner. Et liv på landet i pagt med naturen...
For mange er det visioner, indbegrebet af 1960'erne. Rent faktisk kommer eksemplerne fra livsreformbevægelsen, der blomstrede allerede omkring år 1900 - og foregreb hippiernes ungdomskultur med flere generationer.
Livsreformbevægelsen i Nordeuropa var drevet af modstand mod det moderne industrialiserede samfund og de herskende normer inden for beklædning, sundhed og mad. Allerede i slutningen af 1800-tallet begyndte grupper at gøre op med de herskende forestillinger om sund og god ernæring, blev vegetarer og dyrkede sollyset og det aktive liv helst nøgne eller klædt i løstsiddende gevandter. De mest eksperimenterende vendte ryggen til storbyen og eksperimenterede med alternativ behandling og østlige religioner allerede før første verdenskrig.
Foredraget bygger på aktuel forskning og fortæller om en bevægelse, der for mere end 100 år siden vendte sig mod det moderne byliv og stræbte efter det sunde naturlige liv - tanker, der har sat deres præg på det samfund, vi lever i, i dag.

Græsbøll`s univers - et helt normalt liv · Onsdag d. 18.11.20 · kl. 15.00
Pia Græsbøll, billedhugger uddannet fra Aarhus kunstakademi og Glasgow school of Art

Som billedhugger, forfatter, underviser, mentor, leder, uddannelser, dannelse rejse, viking, fægte, hesten, naturen... fantasi, humor, videbegærlighed og et åbent hjerte. Menneskelige sammenhæng og relationer...
Hvad har dette og gøre med en kunstner i anno 2020 og endda en, som bruger et så "gammeldags" ord som billedhugger, hvad har 23 år i en kunstverden bragt i den del af livet, som kaldes voksenlivet, og er dette liv så meget anderledes end naboens.
Foredraget tager afsæt i billedhugger Pia Græsbøll Ottesen eget liv og erfaringer gennem en visuel fortælling fra 'hestens egen mund' mens du fylder din egen med smagen af en honninghest helt tilbage i vikingetidens bageri.

Jul i det gamle Norden · Onsdag d. 16.12.20 · kl. 15.00
julens kulturhistorie/ jul i guldaldertidens Danmark
Jutta Bojsen-Møller, Cand.mag. i dansk og religion - skribent og foredragsholder

Juleblótet var den største offerfest i løbet af året i det gamle Norden. Festen lå i den mørkeste tid på det tidspunkt, hvor man med det blotte øje kunne se, at dagene blev længere, o. 13. januar. Man spiste og drak og festede sammen med guderne og forfædrene i flere dage. Det var slægtsgilder, sammenskudsgilder med mængder af svinekød, sødgrød og hvedekager, og så drak man stærkt, sødt øl af store drikkehorn. Når ølhornet gik rundt i kredsen, sagde hver enkelt: "Godt år og fred".
I julen herskede fred, det var utænkeligt at føre fejder. Man tog desuden varsler af fremtiden under julefesten, for de gamle nordboer vidste, som alle andre naturfolk, at det er i den hellige fest, at fremtiden skabes, og at fællesskabet etableres på ny.
Med dette som udgangspunkt vil jeg fortælle om julens kulturhistorie og dens mange traditionslag: om juletræ, julemand, nisser, gavegivning, osv. Selvfølgelig vil jeg også berøre, hvordan det gik til, at julen blev flyttet fra d.13.januar til d. 25.december - fortællingen om det lille fredsbarn fra Betlehem, som viste sig at være en stærkere konge end Thor.

Sicilien som film kulisse · Onsdag d. 20.1.21 · kl. 15.00
The Godfather Film historie
Giuliana Holm, Cand.mag. i film- og medievidenskab

Med dette foredrag vil du genkende en række berømte filmkulisser i The Godfather trilogi optaget på Sicilien. Mange tror nok, at de sicilianske scener i de legendariske Godfather-film er optaget i og omkring Corleone (Mafiaens såkaldte højborg), men det er faktisk nogle helt andre byer på østsiden af Sicilien, der har lagt kulisser til filmen.
De legendariske sicilianske filmkulisser i The Godfather Trilogien.
Har du været filmturist? - Kan du lide sicilianske mafiafilm og skal du måske på ferie på Sicilien? Her et tilbud du ikke kan afslå!!!
Netop i disse betagende sicilianske områder vil du kunne genkende nogle af de berømte steder. På Sicilien blev optaget mange film: Leoparden 1963, Mine Aftener i Paradis 1989, Postbuddet 1994, bare for at nævne nogle stykker. Formålet med min filmturisme foredragsrække er at vise de berømte italienske filmkulisser, som har inspireret både italienske filmproducenter og Hollywood. I mit foredrag om The Godfather Trilogien (1972- 1990) beskriver jeg de sicilianske optagelser, som Hollywoods velkendte instruktør Francis Ford Coppola har valgt til kulisser af sin trilogi, baseret på Mario Puzos roman af samme navn. Trilogien er blevet optaget mange forskellige steder, de fleste i USA, men en del af historien blev optaget flere steder i Italien, som f.eks. i region Friuli Venezia Giulia, hvor "displacement" optagelser, som forestiller de scener i Ellis Island i New York, er i virkeligheden filmet i Salone degli Incanti, i Trieste. Andre scener fandt sted i Viterbo i region Lazio og i Vatikanstaten i Rom. De fleste optagelser i Italien er hovedsagelig filmet på Sicilien. I foredraget The Godfather Trilogien ser vi på de sicilianske legendariske scener, og de byer, hvor optagelserne fandt i virkelighed sted, bl.a. i nordøst og nordvest Sicilien.
Når man skal til at optage en film er kulisserne ikke altid i overensstemmelse med virkeligheden, nogle kan være bygget i studiet, andre filmes i virkelige omgivelser. Man taler om "displacement" dvs. at i filmen ser vi et bestemt sted eller en by, men i virkeligheden er de fysiske rammer fra landskaber af en, eller omgivelser/byer, der bliver klippet sammen. Dette kan ske af både æstetiske og praktiske grunde. Francis Ford Coppola ville i første omgang filme i landsby Corleone, der hvor Mafiaens højborg Corleone finder sted i provinsen Palermo på vestkysten, men valgte til sidst at skabe en fiktiv "Corleone", som er resultatet af optagelser fra flere landsbyer på østkysten.

Kunst krænker - Den provokerende kunst! · Onsdag d. 17.2.21 · kl. 15.00
Mie Thorning Christensen, Mag.art. i kunsthistorie

De seneste 150 års kunsthistorie har budt på adskillige kunstværker, der grundet utraditionelle udformninger og kontroversielt indhold har vakt voldsom diskussion og debat. Kunstpublikummet har følt sig krænket og provokeret af kunstværkerne og har reageret på dem med forargelse og stor undren over, at man overhovedet kan tillade sig at kalde værkerne for kunst.
I dette foredrag skal vi se nærmere på et udvalg af kunstværker, der alle i deres samtid har vakt forargelse og undren. Vi skal se på, hvad det er, der gør, at publikum har følt sig krænket og provokeret af værkerne dernæst på, hvorfor nogle kunstnere vælger at lave denne slags kunst og endelig, hvad værkerne forsøger at fortælle os, hvis vi ser ud over deres provokerende udtryk.

Tarmen som ven - Sidste nyt om tarmflora · Onsdag d. 17.3.21 · kl. 15.00
Charlotte Bech, læge og foredragsholder

De fleste kender antibiotika og probiotika. Men der findes også præbiotika og psykobiotika - altså visse former for mikroflora, der kan påvirke os psykisk. En mere optimal tarmflora kan formentlig føre til bedring i autisme, ADHD, depression, anoreksi, gigt, hjertekarsygdomme, fedme, diabetes, mellemørebetændelse og tarmsygdomme. Ved denne debat skal vi se på, hvordan de fire slags biotika, kan give os en bedre tarmflora - og dermed give os vores madglæde, livsglæde og livsenergi tilbage